Babeczki marchewkowe

Ewelina
Ciasta
16.01.2017 19:50
Babeczki marchewkowe
  • Czas gotowania: 20 min
  • Czas przygotowania: 15 min

Składniki

Składniki na ciasto:

  • 4 jajka
  • 150 gram cukru
  • 50 gram cukru trzcinowego
  • 1 łyżka startej skórki z pomarańczy
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 2 marchewki
  • pól szklanki rodzynek
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika

Polewa babaczek:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • białko z jednego jajka
  • 100 mililitrów soku z pomarańczy
  • 50 gram startej marchewki
  • 1 łyżka skórki z pomarańczy
  • 2 łyżki cukru

Przepis

Miksujemy 4 jajka z dwoma rodzajami cukru. Do naszego ciasta dodajemy startą skórkę z pomarańczy, dwie szklanki mąki pszennej, proszek pieczenia oraz szklankę oleju.

Zdjęcie Babeczki marchewkowe #1

Zdjęcie Babeczki marchewkowe #2

Zdjęcie Babeczki marchewkowe #3 Całość dokładnie miksujemy, do uzyskania jednolitej konsystencji. Kolejnym krokiem jest dodanie startej marchewki, rodzynkek oraz przyprawy do piernika. Całość mieszamy za pomocą łyżki.

Zdjęcie Babeczki marchewkowe #4

Zdjęcie Babeczki marchewkowe #5Gotową masę wykładamy do papilotek do 2/3 ich wysokości. Nasze babeczki pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.

Zdjęcie Babeczki marchewkowe #6

Zdjęcie Babeczki marchewkowe #7

Cukier puder miksujemy z białkiem. Sok z pomarańczy podsmażamy ze startą marchewką, skórką z marchewki oraz dwiema łyżami cukru.

Zdjęcie Babeczki marchewkowe #8

Zdjęcie Babeczki marchewkowe #9

Całość dokładnie mieszkamy i podsmażamy przed 2-3 minuty. Muffinki wykładamy z piekarnika i odkładamy do ostudzenia. Gotowe babeczki pokrywamy lukrem i posypujemy podsmażoną marchewką.

Zdjęcie Babeczki marchewkowe #10

Zdjęcie Babeczki marchewkowe #11

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną