Zdrowe słodkości - domowa chałwa z orzechami

Fit
06.01.2017 14:52
Zdrowe słodkości - domowa chałwa z orzechami

W różnych państwach pod jej nazwą kryją się różne produkty, na przykład w Rosji i na Ukrainie chałwę robi się z maku lub nasion słonecznika, zaś chałwa uznawana za klasyczną - robiona z sezamu i miodu najpopularniejsza jest w Turcji. Zależnie od kraju robi się ją inaczej, inaczej się podaje i inaczej się je, co czyni ją słodkością bardzo uniwersalną i wręcz światową. O właściwościach zdrowotnych sezamu i miodu możecie poczytać w przepisie na domowe sezamki i koktajl z czarnej porzeczki. Niestety, chałwy dostępne na rynku nie mają najlepszego składu, co również przekłada się na jakość i oczywiście smak. Składniki: - 200g sezamu białego łuskanego - duża garść obranych orzechów włoskich - 2 kopiate łyżki płynnego lub półpłynnego miodu Przygotowanie: Sezam przesyp do pojemnika malaksera i dokładnie rozdrobnij na piasek. Oryginalna chałwa sezamowa powinna składać się wyłącznie z ziaren sezamu i miodu. A nie ma także trudności, by chałwę przygotować samemu w domu - jedynie z dwóch składników! Nasionka mają być sypkie, ale jeszcze nie powinien wytrącać się z nich naturalny tłuszcz. Masę ugnieć i przełóż do pojemniczka lub uformuj z niej wałek i zawiń w folię spożywczą. Na naszym Instagramie znajdziesz nasze codzienne zdrowe migawki z życia, a jesteśmy również na Facebooku i Google+ :) Pozdrawiamy! Parę lat temu ktoś poczęstował mnie chałwą ze sklepu i pamiętam, że bardzo mi wtedy nie smakowała, przez co nie jadłam jej bardzo długo. Chałwa należy do grupy najstarszych słodyczy świata - pierwsze wzmianki o niej pochodzą jeszcze z czasów Babilonu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://ekocozy.blogspot.com/2017/01/zdrowe-sodkosci-domowa-chawa-z-orzechami.html