Burgery z indyka i cukinii

Obiad
04.01.2017 11:41
Burgery z indyka i cukinii

Jeśli lubicie tego typu dania polecam Wam także przepis na: – burger z czerwonej soczewicy – najlepsze domowe bułki do hamburgerów – domowy cheeseburger – burgery z kotletem jajecznym – zapiekanki z pieczarkami – wegeburger z kalafiora – chlebek z cukinii Przygotowanie: ok 40 minut Składniki: – 350 g mielonego mięsa z indyka (pierś z indyka) – 1 cukinia – 1/4 szklanki dymki drobno posiekanej – 1 jajko – 2 łyżki świeżej mięty drobno posiekanej – 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę – 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego – sól, mielony czarny pieprz – kilka łyżek oleju do smażenia Sos ze śmietany i sumaku: – 100g śmietany 18% – 150 g jogurtu greckiego – 1 łyżeczka startej skórki z cytryny – 1 yżeczka soku z cytryny – 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę – 1,5 łyżki oliwy – 1 łyżka sumaku – odrobina soli i pieprzu Przygotowanie: Danie należy rozpocząć od przygotowania sosu śmietanowego. Możecie kotleciki podawać samodzielnie jedynie z dodatkiem sosu, lub w postaci burgerów z bułką i dowolnymi dodatkami. To danie pochodzi z książki kucharskiej Jerozolima i ma wyraźne akcenty smakowe z tamtego regionu. Na patelni rozgrzejcie olej i formujcie burgery które następnie podsmażajcie ok 4 minuty z każdej strony.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://nietylkopasta.pl/burgery-z-indyka-i-cukinii/