Wafelki z kremem kakaowo-kajmakowym

Ciasta
03.01.2017 14:56
Wafelki z kremem kakaowo-kajmakowym

Gorąco polecam 🙂 WAFELKI Z KREMEM KAKAOWO-KAJMAKOWYM Składniki: 1 puszka masy kajmakowej (ok. 500 g) lub 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego (ok. 500 g) 1 kostka miękkiego masła 3-4 łyżki gorzkiego kakao (do wypieków) sok z 1 cytryny 2 opakowania wafli tortowych Wykonanie: Wyciskamy sok z cytryny. Posmarowane bloki waflowe szczelnie pakujemy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na parę godzin, kładąc jeden na drugi i na nich stawiamy coś ciężkiego i równie płaskiego, np. garnek z wodą. Na samym końcu wlewamy sok z cytryny i delikatnie mieszamy z masą (już nie ubijamy). Ja uprościłam ten proces i korzystam z gotowej masy kajmakowej z puszki, ewentualnie przygotowuję ją sama gotując puszkę słodzonego mleka skondensowanego. Kajmak ucieram z masłem, dodaję sok z cytryny i kakao – i gotowe! Zamkniętą puszkę mleka (koniecznie słodzonego!) wkładamy do garnka z wodą i gotujemy na niewielkim ogniu przez 3 godziny. Bazuje on na masie krówkowej, którą moja mama gotowała godzinami, zasypując mleko cukrem i nieustannie mieszając w garnku, by masa się nie przypaliła. Po pierwsze dlatego, że jestem przeciwniczką tego rodzaju kremów a po drugie jest to przepis tradycyjny, a dawniej nie można było w sklepach dostać takich czekoladowych smarowideł. Te wafle są przysmakiem kolejnego już pokolenia w mojej rodzinie, może więc i w Waszych domach znajdą amatorów? Postanowiłam podzielić się z Wami tym przepisem i przy okazji spytać, jak Wy robicie wafelki? W tej opcji po prostu nie dodajemy kakao.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://wiszniowka.pl/wafelki-kremem-kakaowo-kajmakowym-najlepsze-swiecie/