Sernik krakowski

Alicja
Ciasta
02.01.2017 8:55
Sernik krakowski

- 300 g mąki - 150 g masła - 100 g cukru - 1 jajko Masa serowa: - 8 jajek - 1 kg twarogu - 100 g masła - 3/4 szklanki cukru - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 100 g rodzynek - 1 żółtko Przygotowanie: Masę wyłóż na wcześniej podpieczony spód. Pozostałą część ciasta rozwałkuj i za pomocą ostrego noża pokrój w paski o szerokości ok 1 cm. 2/3 rozwałkuj na cienki placek, wyłóż nim formę do pieczenia i podpiecz w piekarniku przez ok 10 min w temp 180C. Jeśli jednak upieczemy go na kruchym spodzie, to nie tylko będzie smaczniejszy, ale i wykorzystując część ciasta możemy go wspaniale udekorować, tworząc na wierzchu piękną kratkę. W osobnym naczyniu ubij białka na sztywną pianę, pod koniec dodaj pozostałą część cukru i dobrze rozmieszaj. Tym razem proponujemy sernik właśnie w takiej wersji, z prawdziwego twarogu, z dodatkiem rodzynek oraz kruchego spodu. 1/3 ciasta odłóż do lodówki ( będziemy z nich wykrawać paski na wierzch) Masa: Twaróg zmiel w maszynce 3 razy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://doprawionefantazja.blogspot.com/2017/01/sernik-krakowski.html