Poncz jabłkowy z ziołami na trawienie

Agata
Obiad
23.12.2016 12:57
Poncz jabłkowy z ziołami na trawienie

W każdym razie, pierwsza wzmianka o nim na piśmie, datowana jest aż na 1632 rok, a jego popularność i ilość wersji zwiększała się z każdym rokiem, głównie dzięki powracającym z wojaży marynarzom, przywożącym ze sobą orientalne przyprawy i inne składniki, które z czasem, na dobre zadomowiły się w Europie i na Zachodzie. Drink has grown into the british and american history, being served during important events and holidays. Anyway, the first written description of punch, dates back to the year 1632, and its popularity and number of varieties rose, with the number of sailors coming back home with oriental spices and other ingredients, that grew into European and American cuisine. W kuchni staropolskiej, przyrządzany był z dużą ilością rozgrzewających, korzennych przypraw, przez co niezwykle popularny był zwłaszcza w okresie zimowym. W kuchni staropolskiej, przyrządzany był z dużą ilością rozgrzewających, korzennych przypraw, przez co niezwykle popularny był zwłaszcza w okresie zimowym. Przy okazji, jako, że jest to ostatni już wpis przed Świętami, życzę Wam wszystkim, mnóstwa smakowitości, miłych chwil w gronie najbliższych i żeby w roku 2017 spełniło się wszystko, co Wam się marzy. Ale bardziej prawdopodobna jest inna teoria, głosząca, że poncz zapoczątkowany był już dużo wcześniej, w krajach bliskiego wschodu i Azji, gdyż podobne kompozycje spotkać można było też np. w starożytnej Persji. But more likely it was already invented and popular in the Middle East and Asia, as similar compositions can be found in ancient Persia. Anyway, the first written description of punch, dates back to the year 1632, and its popularity and number of varieties rose, with the number of sailors coming back home with oriental spices and other ingredients, that grew into European and American cuisine. W zamierzeniu, miał on być kompozycją czegoś słodkiego, kwaśnego, alkoholowego, wody oraz przypraw; bardzo często była to np. herbata, owoce, cukier, cytryna oraz arak (słodki alkohol o smaku anyżowym). Na pokładach swoich statków przewozili właśnie tego typu składniki i w ten sposób skomponowali rozgrzewający napój na własny użytek. Taki poncz, warto również podać po, lub podczas każdego bogatego posiłku, gdyż został on specjalnie skomponowany tak, aby ułatwić i pomóc naszym żołądkom w trawieniu. Niektóre teorie głoszą, że wymyślili go brytyjscy marynarze, żeglujący w okolicach Indii w XVII wieku. Inspirując się tym wszystkim, przygotowałam wersję ponczu bezalkoholowego, który zaserwować można na Święta, albo zamiast kompotu, albo jako smaczny i ciekawy dodatek. CHRISTMAS APPLE PUNCH WITH HERBS THAT HELP DIGESTION Słowo poncz pochodzi prawdopodobnie od słowa paanstch, oznaczającego pięć w języku hindi. And although today, some of us know it only from all those American christmas movies ;) its worth to get to know it better and give it a try. The word punch probably comes from the word paanstch, which means five in hindi. Bazą napoju są jabłka, które wzbogacone zostały o pro-trawienne zioła i przyprawy, łagodzące towarzyszący niektórym uroczystościom syndrom przejedzenia ;)

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://foodpornveganstyle.blogspot.com/2016/12/swiateczny-poncz-jabkowy-z-zioami-na.html