Przekładaniec orzechowy

Jola
Ciasta
14.12.2016 16:46
Przekładaniec orzechowy

(100 g) cukru 1 cukier waniliowy 1 margaryna 1 jajko 3 łyżki śmietany 18% 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, a następnie odstawiamy je do lodówki na co najmniej 30 minut. 2 1/4 szkl. (100 g) cukru 1 cukier waniliowy 2 żółtka 1 łyżka śmietany 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 350 g orzechów włoskich słoik kwaśnego dżemu lub marmolady Ciasto ciemne przygotowujemy tak jak ciasto białe. Pieczemy około 20 minut w temp. 180 st. Krem: 1 l mleka 2 budynie śmietankowe 2 łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżki cukru 250 g masła lub margaryny 3/4 mleka zagotowujemy z cukrem. Ciasto jasne dzielimy na 3 równe części i rozwałkowujemy na wielkość blaszki (ok. 23,5x35,5). Złożenie ciasta: 1 placek, na niego połowa kremu, a następnie drugi placek, reszta kremu. Dzielimy na 3 części i wkładamy do zamrażalnika na ok 30 minut. Najlepiej smakuje na 2 -3 dzień gdy ciasto zmięknie od masy i wszystkie smaki się idealnie połączą. Ciasto robiłam bez zmian przepisu ale kolejnym razem z pewnością posmaruję placki grubszą warstwa dżemu,żeby był bardziej wyczuwalny.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://ciastko-joli.blogspot.com/2016/12/przekadaniec-orzechowy.html?spref=fb