Świąteczna szynka glazurowana miodem

Małgorzata
Boże Narodzenie
14.12.2016 7:15
Świąteczna szynka glazurowana miodem

Polecam Wam bardzo :) SKŁADNIKI 2 kg szynki wieprzowej Marynata: 3-4 łyżki oliwy liść laurowy 3 ząbki czosnku suszony rozmaryn i cząber sól, świeżo mielony pieprz Wywar: 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera naciowego biała część pora 15 ziarenek ziela angielskiego 4 liście laurowe Glazura: kilkanaście goździków 3 łyżki płynnego miodu 100 g cukru 100 ml czerwonego wina PRZYGOTOWANIE Przygotowujemy wywar - warzywa kroimy na kawałki, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą (taką ilością, by szynka po dodaniu była cała zanurzona). Można ją jeść na ciepło (np. z sosem) oraz na zimno. Oliwę mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pokruszonym liściem laurowym, ziołami (po 1 łyżeczce) oraz solą i pieprzem. Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie Gotujemy na małym ogniu przez około 2 godziny. Na 10 minut przed końcem odkrywamy naczynie, by szyneczka się zarumieniła.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2016/12/swiateczna-szynka-glazurowana-miodem.html