Ciasto Snikers

Wiesław
Ciasta
12.12.2016 16:38
Ciasto Snikers

U nas w rodzinie jest królem stołu wśród świątecznych wypieków 7 jajek 1 szklanka cukru 5 łyżek mąki 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 5 białek (żółtka pozostawiamy do masy budyniowej) 1 szklanka cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g orzechów włoskich drobno pokrojonych szczypta soli 5 żółtek 1/2 l mleka 1/2 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 1 kostka masła (200 g) 1 puszka masy krówkowej (kajmakowej 500 g) orzechy włoskie do dekoracji ewentualnie polewa czekoladowa Najpierw przygotowujemy biszkopt. Powstałą masę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok.45 minut w 160 st. (powinno się lekko zarumienić). Białka z solą ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i dalej ubijamy. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 40 minut w temp. 180 st. Po wystudzeniu, placek przecinamy na dwie równe części. Z białek i soli ubijamy sztywną pianę, dodajemy cukier i dalej ubijamy. Na gotujące się mleko wlewamy powstałą zawiesinę z mąki i żółtek. Na 1 połowę biszkoptu wykładamy 2/3 utartej masy budyniowej. Następnie wsypujemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz posiekane orzechy. Następnie dodajemy żółtka i wymieszany proszek do pieczenia z mąką i kakao. Następnie ucieramy masło, dodajemy do niego po łyżce wystudzonej masy budyniowej i dalej ucieramy. Wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://oobzarciuch.blogspot.com/2015/01/ciasto-snikers.html

obzarciuch

Wiesław

facebook