Piernikowe trufle z czekoladą – świąteczne słodycze

Agata
Boże Narodzenie
12.12.2016 11:45
Piernikowe trufle z czekoladą – świąteczne słodycze

Drukuj Piernikowe trufle z czekoladą - świąteczne słodycze Składniki Piernikowe trufle z czekoladą ½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej* (100 g przed ugotowaniem) 50 g czekolady karmelowej ¼ szklanki mleka (może być roślinne) łyżka oleju kokosowego 3 łyżki cukru lub erytrolu/stewii/ksylitolu 3 łyżki wiórek kokosowych przyprawy: 1 łyżeczka cynamonu, po ½ łyżeczki mielonego imbiru, kardamonu i gałki muszkatołowej do obtoczenia wiórki kokosowe (jeśli chcesz zrobić takie kolorowe jak ja to zobacz powyżej jak zafarbować wiórki) posiekana czekolada, orzechy, kakao lub inne posypki Przygotowanie Kasza jaglana może być ciepła, ale nie gorąca Czekoladę połam na kawałki, wrzuć do rondelka i roztop w mleku i oleju kokosowym. Ostatecznie na Blogowigilię wzięłam wersję z kakao, a na zdjęciach są piernikowe trufle jaglane z czekoladą i wiórkami kokosowymi – po prostu na zdjęciach lepiej się prezentowały ;) Jak zrobić takie kolorowe wiórki kokosowe? 3.5.3217 English version Spice Millet Truffles with Chocolate ½ cup cooked millet * (100 grams before cooking) 50 g of the caramel chocolate ¼ cup milk (can be vegetable) tablespoon of coconut oil 3 tablespoons sugar or erytrol / stevia / xylitol 3 tablespoons desiccated coconut spices: 1 tsp cinnamon, ½ tsp ground ginger, cardamom and nutmeg on the top: desiccated coconut, chopped chocolate, nuts, cocoa or other sprinkles Millet may be warm, but not hot. Broken chocolate into pieces, put into a saucepan and melt in the milk and coconut oil. In a bowl or blender add millet, melted chocolate and sugar or other sweetener. Ponieważ nastrój bożonarodzeniowy i mi się powoli udziela, a i na Blogowigilię planowałam coś słodkiego zrobić (a przy okazji szybkiego, bo czasu brak) pomyślałam by do mojego sprawdzonego przepisu na trufle jaglane dodać trochę korzennych przypraw i umorusać je w kolorowych wiórkach kokosowych lub kakao. o! Zakochałam się w truflach jaglanych, zwłaszcza, że robi się je o wiele szybciej i przyjemniej (no dobra, przyjemniejsze jest oblizanie po wszystkim rąk z czekolady, ale masa jaglana też jest niczego sobie). Przepisów na trufle jaglane na moim blogu znajdziecie wiele (klik-trufle jaglane), bo po prostu bardzo mi smakują i smakują też moim znajomym, więc…je robię! Ja raczej czasu na domowe pierniki nie znajdę, dlatego znalazłam pomysł na szybsze świąteczne słodycze – piernikowe trufle z czekoladą karmelową. Ja swoje zrobiłam z czekoladą karmelową (uwielbiam tą marki Wedel), choć można też zrobić trufle z czekoladą białą lub ciemną. Jeśli kolor jest zbyt mało intensywny dodaj więcej barwnika, ale nie przesadź bo potem wiórki będą farbować palce, usta, zęby i język – no wszystko czego się dotkną ;) Zastanawiasz się czym jest ta Blogowigilia, o której wspominam i na którą zrobiłam piernikowe trufle z czekoladą? Jeśli masa wydaje ci się zbyt luźna i nie możesz z niej uformować kulek, dodaj więcej płatków kokosowych i zmiksuj wszystko ponownie. Jeśli się nie mylę to już 5 edycja i tutaj należą się ogromne podziękowania dla organizatorek (Ilona i Bazyl Lia) oraz ich pomocników. To naprawdę świetna impreza dla twórców internetowych (np. blogerów czy vlogerów), która pozwala nam wyrwać się na chwilę od świątecznych porządków, spotkać, porozmawiać i wspólnie pobawić. Obtoczyć je możesz nie tylko w kakao czy w wiórkach kokosowych. Do małego woreczka strunowego (lub większego, w zależności ile wiórek potrzebujesz) wsyp wiórki, dodaj odrobinę barwnika spożywczego i kilka kropli wody.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.eksperymentalnie.com/2016/12/piernikowe-trufle-z-czekolada-swiateczne-slodycze.html