Deser waniliowo-czekoladowy

Krzysztof
14.02.2014 20:20
Deser waniliowo-czekoladowy

Przepis

Składniki:

1 gorzka czekolada

2 jajka

łyżeczka masła

łyżeczka cukru waniliowego

budyń waniliowy

Przygotowanie:

Najpierw przygotowujemy mus czekoladowy. W kąpieli wodnej (jeden garnek wkładamy do drugiego, w którym gotuje się woda) rozpuszczamy masło, do rozpuszczonego masła dodajemy pokruszoną czekoladę. Rozpuszczamy do momentu aż czekolada będzie płynna. Zdejmujemy z ognia, dodajemy po jednym żółtku i mieszamy. Następnie ubijamy białka z łyżeczką cukru waniliowego. Do czekolady z żółtkiem dodajemy po łyżce białek i mieszamy. Tak, aby masa czekoladowa była puszysta. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy i przekładamy do szklanek/salaterek. Chłodzimy. Następnie robimy budyń waniliowy (taki na 500 ml robimy w 400ml mleka żeby był bardziej gęsty). Chłodzimy budyń, tak, żeby po wlaniu na mus go nie roztopił i wlewamy na mus czekoladowy. Wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną