Makowiec na kruchym cieście

Anna
Boże Narodzenie
10.12.2016 11:24
Makowiec na kruchym cieście

Masa makowa: - 400 g zmielonego maku (kupiony już zmielony), - 100 g masła (temp. pokojowej), - 50 g mąki tortowej, - 5 żółtek i 5 białek, - 1 szklanka cukru drobnoziarnistego (do wypieków), - 2-4 łyżki stopionego miodu, - 1 łyżka kakao, - 2 łyżeczki pasty waniliowej, - 4 łyżki kaszy manny, - 1 opakowanie cukru migdałowego (Delecta ok. 15 g opakowanie) lub olejku migdałowego, - bakalie (dowolna ilość: garść suszonej żurawiny, garść siekanych orzechów włoskich, 2 łyżki orzechów laskowych i migdałów mielonych, skórka pomarańczowa). Składniki: Kruche ciasto: - ok. 350 g mąki tortowej (lepiej mniej i stopniowo dodawać), - 100 g drobnego cukru (do wypieków), - ok. 250 g masła (zimnego), - 3 żółtka, - 1 łyżeczka proszku do pieczenia, - 4 łyżki kaszy manny, - szczypta soli, - ew. 1-2 łyżki śmietany 18%. Drugi kawałek ciasta rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia (podsypujemy mąką, dzięki temu łatwiej będzie rozwałkować ciasto), następnie delikatnie odrywamy papiery i wykładamy na masę makową, pozostałości ciasta odcinamy nożem. Ciasto dzielimy na 2 równe części, a następnie owijamy folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Lukier: - 1-2 szklanki cukru pudru, - sok wyciśnięty z 1 cytryny. Dobra rada: najlepiej wsypywać trochę mniej mąki i w trakcie dosypywać do tych 350 g, niż przesadzić z ilością mąki. Gdy ciasto jest za suche możemy dodać 1-2 łyżki śmietany 18%. Dodajemy po 1 łyżce zmielonego maku i cały czas miksujemy na małych obrotach miksera. Dno formy wylepiamy pierwszą kulą ciasta (najlepiej oblepić ręcznie dno ciastem, a następnie wyrównać je wałkiem bez rączek już w środku blaszki). Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy na 15 min. do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy przez ok. 1 godz. Żółtka miksujemy razem z cukrem na jasną i puszystą masę. Podpieczony blat oprószamy 2 łyżkami kaszy manny, wykładamy masę makową.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://anamarisworld.blogspot.com/2016/12/makowiec-na-kruchym-spodzie.html