12 potraw wigilijnych

Katarzyna
Obiad
08.12.2016 17:10
12 potraw wigilijnych

7. Barszcz czerwony Przepisy na: Kapusta i groch Tradycja mówi, że kapusta ma magiczną życiodajną moc, która sprawia, że przyroda budzi się do życia na wiosnę. Zupa grzybowa Przepisy na: 6. Paszteciki Przepisy na: Buraki Buraki według tradycji mają zapewnić długowieczność i urodę. Według tradycji na świątecznym wigilijnym stole powinno znaleźć się 12 potraw, symbolizując 12 apostołów. Obecność ich na wigilijnym stole miały zapewnić szczęście oraz dostatek. Zjedzenie ryby na wigilii ma zapewnić zdrowie, dostatek i siłę. W większości domów, gospodyni starają się przygotować potrawy, aby stół wigilijny wyglądał pięknie, a serwowane dania miały również znaczenie kulturowe. Dlatego przygotowane potrawy zawierają ziarna zbóż, miód, grzyby, mak, mające zapewnić dostatek w nadchodzącym roku. Zjedzenie potraw z ich udziałem miały zapewnić pomyślność, bogactwo, a także potomków. 4. Uszka z grzybami Przepis na: 5. Przepis na: Ziarna zbóż, mak, bakalie i miód. Wśród potraw powinny znaleźć się przede wszystkim dania z płodów ziemi. Ponadto wierzono, że kapusta z grochem może uchronić przed chorobami. Główną rolę w kompocie odgrywają śliwki, które miały odpędzać złe moce, zapewniając pomyślność i szczęście.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2016/12/12-potraw-wigilijnych.html