Kurczak po indyjsku

Małgorzata
Obiad
05.12.2016 15:11
Kurczak po indyjsku

Składniki

  1. 600 g filetów z kurczaka
  2. 6 ząbków czosnku
  3. 1 czerwona papryczka chili
  4. 8 cm świeżego imbiru
  5. 1 duża cebula
  6. 3 łyżki miodu
  7. 7 łyżek sosu słodko-pikantnego chili
  8. 2 łyżki mielonej słodkiej papryki
  9. 2 łyżki curry *
  10. 1/2 łyżeczki cynamonu
  11. 100 ml wody
  12. oliwa z oliwek
  13. pieprz czarny
  14. sól
Dodatkowo
  1. ryż
  2. świeża kolendra

Przepis

  1. Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy delikatnie pieprzem, solą i mieszamy. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Papryczkę chili i czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, papryczkę chili i czosnek. Smażymy na średnim ogniu chwilę uważając, aby czosnek się nie przypalił. Dodajemy kurczaka i smażymy kolejne 2-3 minuty, mieszając. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy, sos chili, miód i wodę. Całość gotujemy około 10 minut. Danie doprawiamy do smaku solą i pieprzem, jeśli zachodzi taka potrzeba. Podajemy z białym ryżem, obficie posypane świeżą kolendrą.
  2. बॉन एपेतीत !
Notes
  1. * użyłam żółtej przyprawy curry medium
Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną