Kapusta zapiekana pod beszamelem

Edyta
Obiad
30.11.2016 17:25
Kapusta zapiekana pod beszamelem

🙂 Kapusta zapiekana pod beszamelem Składniki Porcja dla 4 osób główka kapusty, 200 g pieczarek, masło, 1,5 szklanki mleka, 1,5 łyżki mąki, 300 g szynki, 100 g żółtego sera, natka pietruszki, gałka muszkatołowa, sól, pieprz. Sposób przygotowania Kapustę opłukujemy, odrywamy wierzchnie liście i przekrajamy na 6 części tak, aby liście nie oddzieliły się od głąbu. W dużym garnku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli i przez 5 minut gotujemy kawałki kapusty. W rondelku przygotowujemy beszamel: rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy mąkę, chwile podsmażamy i powoli dolewamy mleka, cały czas mieszając. Dzisiaj więc zaszalałam na całego i przygotowałam danie, w którym główną rolę gra właśnie kapusta. Ser ścieramy na tarce, szynkę kroimy w cienkie paski i dodajemy do sosu. Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki i podsmażamy na maśle. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy w nim podgotowane kawałki kapusty.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://origamifrog.pl/kapusta-zapiekana-pod-beszamelem/