Kapuśniak

Anna
Zupy
23.11.2016 17:32
Kapuśniak

Składniki: 400 g kiszonej kapusty 500 g wieprzowych żeberek 100 g wędzonego surowego boczku 500 g ziemniaków 2 l wody Włoszczyzna (1 marchewka, kawałek selera, 1 pietruszka) 1 cebula Natka pietruszki Sól, pieprz Liść laurowy, ziele angielskie 1 łyżeczka kminku, suszonego majeranku Olej 2 łyżki mąki Kapuśniak przepis to zupa z poszatkowanej kapusty (może być świeża lub kiszona), która najczęściej na wywarze z wędzonego boczku lub żeberek. Sposób przygotowania: Na początku musimy umyć mięso oraz podzielić je na 2-3 części. Na dużym ogniu doprowadzamy do zszumowania, zmniejszamy wtedy ogień, przykrywamy garnek i dalej gotujemy przez ok. 40 minut. Dodajemy również 2 całe natki pietruszki, liść laurowy oraz ziele angielskie. Wyjętą i ugotowana marchewkę możemy zetrzeć na tarce o niewielkich oczkach i następnie również ją dodać do zupy. Po tym czasie musimy usunąć z wywaru marchewkę, cebulę, pietruszkę, natkę pietruszki oraz seler. Dalej gotujemy wszystko pod przykryciem przez ok. 30 minut. Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Następnie dalej gotujemy wszystko przez 20-30 minut. Gotową zasmażkę przelewamy do zupy i również energicznie wszystko mieszamy. Do zupy dodajemy 2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://foodmagazine.pl/kapusniak/