LECZO

Gosia
Obiad
22.11.2016 22:43
LECZO

SKŁADNIKI: czerwone papryki – 2 sztuki cebula – 2 sztuki kiełbasa – 200 g ogórki kiszone – 2 sztuki cukinia – 1 sztuka ketchup – ok. 150 g (ja użyłam domowego) koncentrat pomidorowy – 2 łyżki czosnek – 1 ząbek olej do smażenia pieprz, sól. papryka słodka mielona – do smaku SPOSÓB WYKONANIA: 1. Wszystkie warzywa za wyjątkiem ogórków kiszonych dokładnie myjemy. 2. Cukinię i ogórki kroimy w kostkę, a paprykę w drobne paseczki. I kiedy tak myślałam i myślałam na pomoc przyszła mi młodzież, która przypomniała mi kilka ostatnio przygotowywanych z nimi potraw, a wśród nich właśnie leczo. Chciałam, żeby było to danie proste, smaczne i niezbyt wymyśle, takie które ucieszy podniebienie mamy, która lubi to co jej znane i tatę, który gustuje w pikantnych i wyrazistych potrawach najlepiej z kawałkiem mięcha. Im dłużej zastanawiałam się co przygotować na urodzinową kolację na którą mieli przyjść do mnie rodzice tym wymyślniejsze potrawy przychodziły mi do głowy. Tak się jednak składało, że większość z nich zabrałaby mi pół dnia, a ja miałam zaledwie trzy godziny i zakupy do zrobienia. 3. Cebulę kroimy w półkrążki, a kiełbasę w kostkę. Pomieszana słodycz papryki, kwaskowaty akcent ogórka z własnych kiszonek, pikantność cebuli i czosnku.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://qulinarna.com/2016/11/22/leczo-tradycyjne/