Przepis podstawowy na spaghetti bolognese

Makarony
22.11.2016 20:20
Przepis podstawowy na spaghetti bolognese

Polecam Wam także inne przepisy: – makaron ze szpinakiem – makaron z boczkiem – makaron z kurkami – makaron z krewetkami z białym winem – makaron z polędwicą – makaron z tuńczykiem – makaron z cukinią – makaron z kurczakiem – makaron z szynką – domowy makaron Spaghetti bolognese PRZYGOTOWANIE: 1 h 10 minut ILOŚĆ PORCJI: 4 SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego wołowego 400 g mięsa mielonego wieprzowego 2 duże marchewki, 1 laska selera naciowego 1 duża cebula 150 g boczku wędzonego 6 ząbków czosnku sól i mielony czarny pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek 150 g przecieru pomidorowego 250 ml czerwonego wina np. Chianti 3-4 gałązki świeżego rozmarynu 10–12 gałązek świeżego tymianku 2 liście laurowe 500 ml bulionu (najlepiej domowego) 3 łyżki śmietany 18% 1/2 szklanki startego parmezanu 500 g makaronu spaghetti do podania: starty parmezan, listki bazylii lub natka pietruszki, płatki chilli W tym przepisie opisuję Ci wszystko krok po kroku i mimo, że w przepisie jest informacja o porcji dla 2 osób to mięsa i sosu wystarczy na 4 do 6 porcji. Moja kuchnia przez ostanie kilkanaście lat przygody z blogowaniem niesamowicie ewaluowała a dzielenie się moimi sprawdzonymi przepisami z Wami na tym blogu daje mi ogrom nieskrywanej satysfakcji. Warzywa z boczkiem zgarnij na obrzeża patelni, dodaj na środek nieco oliwy i wrzuć 2 rodzaje mięsa. Ugotowany makaron dodaj do przygotowanego sosu, możesz też zachować pół szklanki wody z gotującego się makaronu i dodać do bolognese aby uzyskać najlepszą konsystencję. Ten etap z płynami robię już w garnku, bo moja i tak spora patelnia przy tej ilości sosu bolognese jest pełna, zatem wolę garnek i łatwiejsze mieszanie. Dania polskie i z kuchni międzynarodowych, w tym obowiązkowo z Włoch, Meksyku czy innych krajów basenu morza śródziemnego. W tym czasie w tej samej misie blendera zmiksuj marchewkę z selerem naciowym i cebulą. Pod koniec przygotowywania sosu ugotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Sosu wyjdzie spora porcja, możesz teraz połowę odłożyć, przełożyć do pojemnika i wstawić do lodówki aby wykorzystać w ciągu 2-3 dni do innego dania np. lasagne. Możesz zrobić tę porcję dla całej rodziny, albo jak ja wykorzystać część do spagehtti bolognese a drugą część do lasagne za 2-3 dni. Posiekaj boczek z czosnkiem drobno i wrzuć na patelnię bez dodatku tłuszczu. Wbrew temu co mówią reklamy spaghetti bolognese nie robi się z proszku 🙂 Jak warzywa będą rozdrobnione przerzuć je na patelnię do boczku i podsmażaj razem przez kolejne 3-4 minuty. Sprzęty, blender ręczny, duża patelnia i garnek PRZYGOTOWANIE: Do ręcznego blendera dodaj boczek pokrojony na mniejsze kawałki oraz ząbki czosnku.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://nietylkopasta.pl/spaghetti-bolognese-przepis-podstawowy/