Dietetyczne pierogi ze szpinakiem

Fit
22.11.2016 16:50
Dietetyczne pierogi ze szpinakiem

na ciasto :-około 300 gram mąki pszennej - pełnoziarnistej ( ja użyłam mąki Gdańskie Młyny )- 160 ml bardzo ciepłej wody- 1 łyżeczka oliwy- 1 łyżeczka ziół prowansalskichSkładniki na farsz:- 1 Opakowanie szpinaku mrożonego ( 450 - 500 gram )- ser gorgonzola 40 gram ( można zastąpić serem feta , lub twarożkiem )- przyprawy ( sół , pieprz, czosnek granulowany )Dodatki :- 1 cebula- garść nasion słonecznika prażonego- przyprawy ( pieprz czarny , papryka ostra )Przygotowanie :Na początku musimy przygotować farsz aby nie był gorący bo inaczej trudno będzie skleić pierożki. Zawsze jako dziecko pomagałam mojej mamie kleić pierogi , ewentualnie jeszcze wtedy gdy przyjeżdżałam na święta i byłam zmuszona do ich klejenia i na tym skończyła się moja przygoda z robieniem pierogów. Co do ciasta jest bardzo delikatne , łatwo się też rozpada , dlatego trzeba być bardzo ostrożnym przy wałkowaniu i lepieniu a także nie dodawać za dużo farszu .Składniki W smaku były bardzo delikatne , fajny posmak dawał ser gorgonzola .Wyszło mi z tego 30 pierożków , kilka zjadłam wraz z moim chłopakiem a resztę zamroziliśmy . Tak więc... na stolnice wysypujemy mąkę i zioła prowansalskie , stopniowo wlewamy bardzo ciepłą wodę a na końcu oliwę. Ja podsmażyłam sobie cebulkę , oczywiście usmażyłam ją bez dodatku tłuszczu na ostro z pieprzem , i ostrą papryką i dodałam nasiona prażonego słonecznika. Na pewno powstanie Wam trochę wody po rozmrożeniu , dlatego należy go trochę poddusić aby wyparowała wodą . Gdy ciasto za bardzo będzie się Nam lepić do palców trzeba dodać jeszcze troszeczkę mąki .Przystępujemy do wałkowania .

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://moje-dietetyczne-fantazje.blogspot.com/2015/01/dietetyczne-pierogi-ze-szpinakiem.html