Pieczone chrupki z ciecierzycy z zatarem

Agata
Przekąski
16.11.2016 10:48
Pieczone chrupki z ciecierzycy z zatarem

Polecam ☺ SKŁADNIKI (na ok. 1 szklankę gotowych chrupek): - 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy (300 g) - 2 łyżeczki zaataru (przepis jak go wykonać znajdziecie tutaj) - 1/4 łyżeczki różowej soli himalajskiej (opcjonalnie, jeśli nie ma soli w zatarze) - 1 łyżeczka oliwy z oliwek extra virgin lub wybranego oleju PRZYGOTOWANIE: Nastawiamy piekarnik na 200°C. 1 C of ready-made crisps) - 2 c cooked chickpeas (300 g) - 2 tsp zaatar (recipe here) - 1/4 tsp pink himalayan salt (optional, if there is no salt in zaatar) - 1 tsp extra virgin olive oil oil or other oil of your choice PREPARATION: Set the oven to 200 ° C. Thoroughly dry the chickpeas. Są słonawe i z wyraźnie wyczuwalnym posmakiem ziół oraz prażonego sezamu; a oprócz tego, że to świetna opcja na coś do chrupania w ciągu dnia lub np. na wieczór, do filmu czy na imprezie, to będzie to także jeden ze składników mojej nowej sałatki, która ukaże się już wkrótce. Następnie umieszczamy je na blasze wyłożonej papierem i pieczemy 20-30 minut, potrząsając 2-3 razy lekko tacą w trakcie pieczenia, aby ziarenka się lekko poprzekręcały. Then place them on a baking tray lined with baking paper and bake for 20-30 minutes, shaking the tray gently 2-3 times during baking,so they will roast evenly. Chrupki te, można też przygotować z wyprzedzeniem i przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu do 3 dni, ale najlepsze są takie robione na świeżo. Czas pieczenia zależy od piekarnika i najlepiej po 20 minutach sprawdzić czy są już chrupiące, jeśli nie, to wydłużyć nieco czas ale nie przekraczać 30 minut. Baking time depends on the oven, its best to check the chickpeas after 20 minutes, if its not crispy then bake it longer but not longer ther 30 minutes of the overall time. Przedwczoraj, na blogu podawałam moją ulubioną recepturę na wykonanie arabskiej mieszanki przypraw, która nazywa się zatar (o tutaj). Gdy ciecierzyca jest upieczona, wyjmujemy ją z pieca, wsypujemy do dużej miski, polewamy oliwą, posypujemy przyprawami i energicznie podrzucamy w misce, aby równomiernie się nimi pokryła.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://foodpornveganstyle.blogspot.com/2016/11/chrupki-z-ciecierzycy-z-zatarem.html