Cebularze

Monika
Przekąski
11.11.2016 23:24
Cebularze

A do tego ta pyszna cebulka. składniki: ciasto 500 g mąki pszennej, ja dałam bułkową typ 650 50 g świeżych drożdży 250 ml letniego mleka 1 jajko 1 łyżka płaska cukru 1 łyżka płaska soli 3 łyżki oleju lub roztopionego masła farsz cebulowy 600 g cebuli 1 Następnie blaszkę wstawić do piekarnika rozgrzanego na 180 C i piec aż cebularze lekko się zarumienią, ok 20 minut, funkcja góra-dół. czubata łyżka maku, u mnie mak mielony Back Mit sól, pieprz olej do smażenia oraz 1 małe jajko do posmarowania Ciasto na zewnątrz jest chrupiące a w środku puszyste i mięciutkie. Dokładnie wymieszać i odstawić na kilkanaście minut aby drożdże zaczęły rosnąć. Gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinkę. Nie wiem czy smakują jak te oryginalne bo nigdy nie jadłam ale te moje bardzo mi zasmakowały. Ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem i posmarować roztrzepanym jajkiem. Ciasto wyrabiać ok 5 minut aż będzie odchodziło od ścianek misy. Odstawić jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://moniamieszaigotuje.blogspot.com/2016/10/cebularze.html