Czernina, czarna polewka

Agata
Zupy
11.11.2016 13:02
Czernina, czarna polewka

Czas przygotowania: 4 godziny Składniki na rosół: 2 kacze szyjki 2 skrzydełka podroby 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera cebula kilka ziarenek ziela angielskiego kilka ziarenek pieprzu 3 listki laurowe sól Czernina: 250 ml kaczej krwi 2 łyżki octu 50 g suszonych śliwek 1/2 szklanki suszonych jabłek 2 łyżki mąki pszennej 4 ziarenka jałowca 1 łyżka majeranku sól ew. miód natka pietruszki Wykonanie: Czernina, czarna polewka lub inaczej czarna zalewajka, to polska zupa ugotowana na bazie rosołu i krwi z kaczki z charakterystycznym słodko-kwaśnym posmakiem. Krew mieszamy w miseczce z octem i mąką, wlewamy do gotującego się rosołu, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Dziś pojawia się rzadziej, ale warto o niej wspomnieć, bo to jeden z tradycyjnych przepisów kuchni staropolskiej. Jabłka i śliwki wrzucamy do garnka, zalewamy przecedzonym rosołem (ok. 1200 ml), dodajemy majeranek, jałowiec i gotujemy do miękkości. Robi się ją przy okazji przyrządzania pieczonej kaczki Czernina, czarna polewka

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2016/11/czernina-czarna-polewka.html