Dietetyczna tarta z kurczakiem mozarellą i cukinią

Monika
Obiad
08.11.2016 9:48
Dietetyczna tarta z kurczakiem mozarellą i cukinią

Dietetyczna tarta z kurczakiem – składniki SPÓD: 2 szklanki mąki owsianek – jest łatwo dostępna i nie droga 3/4 szklanki mąki orkiszowej 2-3 łyżki dobrej jakości oliwy albo oleju kokosowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki gęstego, odtłuszczonego jogurtu naturalnego ciepła woda – tutaj trudno określić ile. Muszę przyznać, że spód zrobiony z mąki orkiszowej i owsianej nadaje się również jako ten do fit ciast z jabłkami na przykład i pewnie będę z nim jeszcze w tej kwestii kombinować. Ale około pół szklanki. FARSZ: 1 średnia cukinia podwójna pierś z kurczaka duży jogurt naturalny 2 jajka pomidor mozarella Tarta z kurczakiem i cukinią – przygotowanie Pozostajemy w kulinarnych tematach fit – bo po co przesadzać z kaloriami, skoro można je trochę uciąć nic na tym nie tracąc. Wyjmujemy z piekarnika spód i wykładamy na niego kolejno naszą cukinię, kurczaka i zalewamy wszystko sosem jogurtowo jajecznym – doprawcie go według uznania. Tym razem metodą prób i błędów udało się skomponować całkiem fajne połączenie smaków, jakim jest dietetyczna tarta z kurczakiem i dodatkiem cukinii. Wszystkie składniki ze sobą łączymy uważając z wodą – dolewamy ją powoli i sprawdzamy konsystencję ciasta. Na wierz jeszcze plastry mozarelli i pomidora, i wjazd do piekarnika, tym razem na około 35 minut. Fajnie, jeśli zostanie nam trochę mozarelli na górę, wtedy też kroimy ją w plasterki. Najpierw zaczniemy od ciasta – ale wcześniej włączamy piekarnik, niech się nagrzeje do 180 stopni (górna i dolna grzałka).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://whatsup-gniezno.pl/2016/11/01/dietetyczna-tarta-kurczakiem-cukinia/