Pure z tykwy ( właściwości, zastosowanie w kuchni i medycynie)

Małgorzata
Przetwory
31.10.2016 23:32
Pure z tykwy ( właściwości, zastosowanie w kuchni i medycynie)

Z racji tego, że warzywo to jest dość twarde, kroimy je w cienkie plasterki lub paski. 2. Stosuje się je w chorobach układu moczowego, schorzeniach układu pokarmowego a także w diecie przeciwnowotworowej. Dzięki temu, że jest dość gruba, tykwa na długo zachowuje wilgoć co pozwala na długi czas przechowywania. Tykwa nie jest tak soczysta jak dynia więc sprawdzamy widelcem, czy jest już wystarczająco miękka. W tym celu lepiej pokroić ją w małą kostkę aby skrócić czas gotowania. Tykwa to jedyne warzywo zawierające duże pokłady choliny tak potrzebnej do prawidłowego funkcjonowania organizmu a w szczególności mózgu. Składniki tykwa 1. Tykwę kroimy na mniejsze kawałki, żeby było nam łatwiej zabrać się za obróbkę. 4. Możemy także ugotować tykwę w wodzie lub na parze. Ma także zastosowanie w dermatologii: oczyszcza skórę, łagodzi podrażnienia, czy przebarwienia. 8. W gastronomi wykorzystuje się również młode liście i pędy. 9. W medycynie naturalnej zwana jest kalebasą. Wystarczy pokroić ją w cienkie plasterki i dodawać do gotowanych potraw.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://fiolkowakuchniamalgorzaty.wordpress.com/2016/10/31/pure-z-tykwy/

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty

Małgorzata

facebook