Najlepsze pikantne skrzydełka z kurczaka

Obiad
27.10.2016 10:33
Najlepsze pikantne skrzydełka z kurczaka

A przepis dedykuję Izie i Tomkowi, którzy zapewne tak samo jak ja miło wspominają to danie 🙂 Jeśli szukacie przepisów na obiad z kurczakiem, polecam Wam także: – jak idealnie usmażyć kurczaka – chrupiący pieczony kurczak – kurczak pieczony – sataye z kurczaka – kurczak na butelce piwa – szaszłyki z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym – kurczak z kwiatami cukinii – przepis na kurczaka z KFC – kurczak z mozzarellą i suszonymi pomidorami – szaszłyki z kurczaka z suszonymi pomidorami – kotlet schabowy PIKANTNE SKRZYDEŁKA Z KURCZAKA PRZYGOTOWANIE: 1 h 10 minut SKŁADNIKI SKRZYDEŁKA: – 12-15 skrzydełek z kurczaka – 2 łyżki oliwy – 1 łyżeczka pieprzu cayenne – 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku – 1 łyżeczka suszonej sproszkowanej cebuli – 1 łyżka mąki pszennej SOS DO SKRZYDEŁEK – 120 ml octu winnego z białego wina – 2 łyżki modu – 4 łyżki sosu chilli – 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku – 1 łyżeczka czosnku w proszku – 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej – 1 łyżka soku z cytryny – 1 łyżeczka masła MAJONEZ Z SEREM PLEŚNIOWYM – 1 żółtko jajka – 1 łyżeczka octu winnego z białego wina – 1 łyżka soku z cytryny – sól – 90 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego – 1 czubata łyżeczka musztardy dijon – 1 czubata łyżeczka śmietany 18% – 100 g sera pleśniowego typu Lazur DO PODANIA – gałązki selera naciowego Przygotowanie: Piekarnik nagrzejcie do temperatury 180 st, a blachę wyłóżcie papierem do pieczenia. Polecam Wam także pyszne przepisy na: – kotlet schabowy – schabowy inaczej – pulpety w sosie pomidorowym – zupa ogórkowa – zupa pieczarkowa – zapiekanki z pieczarkami Drugą potrawą były buffao wings – właśnie takie skrzydełka pieczone z ostrym sosem, podane z selerem naciowym i sosem z dodatkiem sera pleśniowego. Zapamiętałam dwa, głównie dlatego że jedliśmy tam chyba tylko te 🙂 Pierwszym z nich jest nachos supreme, czyli nachos podane z chilli con carne i dodatkami – uwielbiam je do tej pory i bardzo często robię. Zacznijcie od majonezu – w misie robota lub misce umieśćcie żółtko, sok z cytryny, ocet i szczyptę soli. W zależności od gęstości sosu rozróbcie z łyżką wody 1 lub 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (możecie do sosu użyć także mąki kukurydzianej). Podawajcie od razu z kawałkami selera naciowego oraz sosem majonezowym, w którym macza się selera przegryzając nim jedzenie skrzydełek. Tak przygotowanym sosem nasmarujcie skrzydełka tuż po upieczeniu (lub chwilę przed końcem, wkładając wraz sosem do piekarnika na ok 5 min) , ja to robię za pomocą kuchennego pędzla. Tak przygotowane skrzydełka wyłóżcie na blachę i wstawcie do piekarnika na 50 minut, po 25 minutach przekręćcie je jednak na drugą stronę. W tym właśnie roku w czasie wakacji przez 4 miesiące pracowałam w USA. Tym razem mam dla Was przepis najbardziej przypominający ten smak z 2002 roku. W miejscowości w której mieszkałam i pracowałam (stan New Jersey), nieopodal znajdował się bar serwujący różne szybkie dania.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://nietylkopasta.pl/pikantne-skrzydelka-kurczaka/