Paella

Anna
Obiad
24.10.2016 17:06
Paella

Składniki: 400 g piersi z kurczaka 8 dużych obranych krewetek Black Tiger 1 papryki czerwona 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 1 duży pomidor 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 125 ml białego półwytrawnego wina 1 l bulionu warzywnego 300 g ryżu Szczypta szafranu Natka pietruszki Cytryna Po tym czasie zdejmujemy z ognia i trzymamy jeszcze pod przykryciem przez 2 minuty. Po usmażeniu kurczaka na patelnie dodajemy 1 łyżkę oliwy oraz wrzucamy czosnek, paprykę oraz pomidory. Rozgrzewamy dużą patelnię z 2 łyżkami oliwy z oliwek. Głównym i podstawowym składnikiem tego dania jest ryż gotowany i podsmażany na metalowej patelni z dwoma uchwytami. Paella powinna być spożywana bezpośrednio z naczynia, w którym jest przygotowywana. Następnie należy zmniejszyć ogień, przykrywamy pokrywką (jeżeli mamy) lub folią aluminiową i gotujemy przez ok. 10 minut. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Całość smażymy jeszcze przez ok 7-10 minut. Wlewamy również wino i trzymamy wszystko na ogniu aż wino wyparuje.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://foodmagazine.pl/paella/