SZARLOTKA TATRZAŃSKA- WERSJA ODCHUDZONA

Marzena
Ciasta
21.10.2016 20:39
SZARLOTKA TATRZAŃSKA- WERSJA ODCHUDZONA

Składniki: Ciasto: - Mąka pełnoziarnista typ 1850 - 2 szklanki - Masło- 1/3 kostki - Ksylitol- 1/4 szklanki - Jogurt naturalny- 2 łyżki - Proszek do pieczenia- 1 łyżeczka - Żółtko jaj- 2 sztuki - Ksylitol w pudrze- do smaku (na wierzch ciasta) Masa jabłkowa: - Jabłka- 6 dużych sztuk - Ksylitol - do smaku - Cynamon- 3 łyżeczki Przepis: 1. Chłodzić w lodówce przez godzinę. 2. Jabłka obrać,przekroić na pół, pozbawić gniazd nasiennych, a następnie pokroić w cienkie plasterki. Jeden kawałek ciasta (1/16) dostarcza około: B-32,6 g T-5 g W-22,4 g E-134,5 kcal WW-2 Zatem biała mąka została wymieniona na pełnoziarnistą, cukier jak zwykle na ksylitol, a śmietana na jogurt naturalny. 4. Piec w piekarniku około 35 minut w temperaturze 160 stopni. Ps: Najlepiej smakuje drugiego dnia ;) by szarlotka była wyższa polecam dodać więcej jabłek niż w przepisie. Resztę ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać wierzch jabłek. Piec przez około 15 minut w temperaturze 160 stopni.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://zapachywkuchni.blogspot.com/2016/10/szarlotka-tatrzanska-wersja-odchudzona.html