Szarlotka z kisielem

Pati
Ciasta
18.10.2016 9:21
Szarlotka z kisielem

Szarlotka z kisielem Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 4 jajka 250 g margaryny 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: 1 kg jabłek (waga po obraniu) około 1/2 szklanki cukru (jeśli Wasze jabłka są bardzo słodkie dodajcie go mniej) kisiel cytrynowy Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Pozostałe nam białka ubijamy na sztywno, dodajemy do startych jabłek i delikatnie mieszamy. Formę (u mnie o wymiarach 33x 22 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy schłodzone ciasto (przekładamy rozwałkowane lub po prostu wylepiamy nim dno). No czy może być coś smaczniejszego na jesienny wieczór niż pachnąca jabłkami, domowa szarlotka? Polecam Wam również przepis na Szarlotkę z kremem. Dodajemy do niej żółtka, pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę i cukier. Na samą górę ścieramy drugą, zamrożoną część ciasta. Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://patigotuje.pl/kuchnieswiata/kuchnia-polska/szarlotka-z-kisielem/