Jaglany krem czekoladowy do tortów

Fit
17.10.2016 16:15
Jaglany krem czekoladowy do tortów

Wcześniej jednak, by pozbyć się goryczki, warto przepłukać ją na sitku pod bieżącą wodą, a nawet zalać i odstawić na 1h. Składniki: - 1 szklanka kaszy jaglanej - 2 szklanki wody - pół szklanki mleka - 3 łyżki kakao - 1 tabliczka gorzkiej czekolady - 2 duże łyżki serka typu Bieluch - 4 łyżki miodu - 2 łyżki soku z cytryny - 2 łyżki rumu (opcjonalnie) Przygotowanie: Zagotuj 2 szklanki wody ze szczyptą soli. Gotujemy ją w proporcji 1:2 (np. 1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody). Jest to bardzo ważne, ponieważ w innym wypadku krem po prostu będzie zbyt rzadki i podczas krojenia nie utrzyma się. Możesz polubić nas na Facebooku/obserwować na Instagramie/Google+, będzie nam od razu cieplej w te chłodne dni! Zblendowana na gładko z resztą składników smakuje niemal identycznie jak kremy z torebki. Taki krem można jeść także w pucharkach jako deser, użyć do tartaletek lub ala fondue z owocami. I nikt, kto go jadł, nie domyślił się, że to zdrowa wersja z kaszy jaglanej. Smacznego! Wskazówki: - Jeśli kremu chcesz użyć do tortu, to musi się on schładzać w lodówce minimum 24h. Następnie dodaj resztę składników (kakao,serek typu Bieluch, miód, sok z cytryny i opcjonalnie rum) i zblenduj do porządanej konsystencji. Ma właściwości rozgrzewające, dlatego powinno się ją jeść w trakcie przeziębień. Jeszcze ciepłą kaszę zblenduj na bardzo gładko z mlekiem. Uważacie, że są świetne, czy może zbędne i nie da się nimi zastąpić oryginalnych przepisów? Ja do swojego dodałam dodatkowo ciut rumu, bo w końcu to urodziny, ale jest to zbędne.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://ekocozy.blogspot.com/2016/10/jaglany-krem-czekoladowy-do-tortow.html