Sernik z żelką mango

Małgorzata
Ciasta
08.10.2016 15:45
Sernik z żelką mango

Drukuj 5 from 2 votes Porcje: 16 Autor: Małgorzata Hert Składniki Spód 200 g zbożowych ciastek * 60 g masła Masa serowa 750 g twarogu 250 g mascarpone 150 ml śmietanki kremówki 230 g cukru 5 jajek 40 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka pasty waniliowej Żelka z mango 500 g mango z puszki ** 3 łyżki soku z cytryny 18 g żelatyny Przygotowanie Spód Przy pomocy blendera rozdrabniamy ciastka. Sernik z mango marzył mi się od dawna i właśnie nadarzyła się okazja, aby go zrobić. Żelka z mango Mango odsączamy z zalewy i blendujemy na gładki mus. Ponieważ obchodzi w tym czasie imieniny - tak się już przyjęło, że co roku robię dla Niego sernik, a to najsmaczniejszy prezent jakim mogę go obdarować. Jest wilgotny i kremowy z ciekawą nutą tropikalnej żelki z mango. Jak co roku na początku października na blogu pojawia się sernik. Do kubeczka wlewamy 100 ml soku z mango i podgrzewamy w mikrofali do momentu wrzenia. W tej temperaturze pieczemy sernik przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120C i pieczemy przez kolejne 90 minut. Nie przerywając miksowania dodajemy stopniowo po jednym jajku i mieszamy do połączenia się składników. Dobrze schłodzony mus wykładamy na wierzch sernika i wstawiamy całość do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwi piekarnika i pozostawiamy w nim sernik do wystudzenia. Dodajemy mascarpone, śmietankę, cukier, mąkę ziemniaczaną i pastę z wanilii.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/sernik-z-zelka-mango/
Wędrówki po kuchni

Wędrówki po kuchni

Małgorzata