Krem z dyni i batatów

Małgorzata
Zupy
07.10.2016 18:26
Krem z dyni i batatów

Drukuj 5 from 3 votes Porcje: 6 Autor: Małgorzata Hert Składniki 500 g dyni 450 g batatów 1½ litra bulionu warzywnego * 2 średnie marchewki 1 średnia cebula 4 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka papryki słodkiej ½ łyżeczki pieprzu cayenne ½ łyżeczki pieprzu białego pieprz czarny sól Patrząc na ten zestaw od razu wpadłam na pomysł, aby krem z dyni połączyć z batatami. Koło dyni leżały skromnie bataty, które choć z pozoru bywają duże to przy tych pomarańczowych, dużych głowach marnie wyglądały. Pospiesznie skierowałam się w ich kierunku, gdyż co roku wyczekuję na nie z niecierpliwością. Dynię i bataty kroimy w większą kostkę, a marchew w plasterki. Zupę zdejmujemy z palnika i miksujemy na gładki krem. U nas w Irlandii pojawiają się bardzo późno, tuż przed Halloween i równie szybko znikają. Podczas ostatnich zakupów zobaczyłam kilka ogromnych skrzyń z dyniami. Tak właśnie powstał przepis na tą jesienną, kremową i rozgrzewającą zupę. Dodatkowo 30 g suszonych pestek dyni Cebulę i czosnek kroimy w małą kostkę. W rondelku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i czosnek.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/krem-z-dyni-i-batatow/