Smalec fasolowy z chrupiącymi „skwarkami” z kaszy gryczanej

Pati
Przekąski
06.10.2016 13:10
Smalec fasolowy z chrupiącymi „skwarkami” z kaszy gryczanej

Oczywiście jak to zwykle z takimi imprezami bywa, obowiązek przygotowania potraw od klasy mojej siostry spadł na mnie i moją mamę 🙂 W naszym menu znalazł się rzecz jasna domowy, świeżutki chleb (przepis na niego pojawi się już wkrótce na blogu, więc śledźcie go uważnie) i przepyszne ziemniaczki faszerowane bundzem i oscypkiem. Składniki: puszka białej fasoli 1 jabłko 2-3 łyżki wody pół łyżeczki majeranku pół łyżeczki tymianku pieprz sól Skwarki z kaszy: szklanka kaszy gryczanej 2-3 łyżki oleju pół łyżeczki papryki wędzonej szczypta soli Oprócz niego na stole pojawił się ajwar (w końcu papryka to jedno z jesiennych warzyw). Całość dopełniało kilka innych dań z typowo jesiennych składników jak szarlotka, sałatka z pieczonych buraków, faszerowana cukinia, czy ogórki kiszone. Smażymy je na patelce na średnim ogniu, aż będzie miękkie. Smalec fasolowy z chrupiącymi skwarkami z kaszy gryczanej Rozsypujemy ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 15 min. Wiadomo było, że do takiego chleba bez masła ani rusz, wiec doprawiłam je ziołami z własnego ogrodu. Fasolę blendujemy z wodą i przyprawami na gładką masę. Smalec jest pyszny, zdrowy no i na pewno zaskoczycie nim swoich znajomych 🙂

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://patigotuje.pl/kuchnieswiata/kuchnia-polska/smalec-fasolowy-z-chrupiacymi-skwarkami-z-kaszy-gryczanej/