Ciasto czekoladowe bez mąki

Krzysztof
Ciasta
29.01.2014 8:51
Ciasto czekoladowe bez mąki

Przepis

Składniki

- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej;

- 1 łyżka gorącej wody;

- 80 g masła;

- 3 łyżki serka mascarpone;

- 100 g gorzkiej czekolady;

- 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego;

- 4 duże jajka, osobno żółtka i białka;

- 160 g cukru;

- 200 g zmielonych migdałów;

- cukier puder do posypania;

- ulubione owoce - np. czereśnie lub borówki amerykańskie

Kawę rozpuszczalną rozmieszać w 1 łyżce gorącej wody.

Do rondelka włożyć posiekane masło, połamaną czekoladę, wlać kawę i podgrzewać na małym ogniu mieszając, aż składniki się roztopią i połączą w jednolitą masę. Zdjąć z ognia, dodać aromat, serek mascarpone i dokładnie wymieszać. Następnie odstawić do ostygnięcia (ma być letnia lub w temperaturze pokojowej).

Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając mikserem, dodać stopniowo połowę cukru i mieszać, aż masa zrobi się gęsta i lśniąca.

W drugiej misce żółtka utrzeć z resztą cukru na kremową, białawą masę.

Do żółtek wlać czekoladę i wymieszać łyżką. Dodać zmielone migdały, wymieszać. Dodać 1/3 piany z białek i wymieszać delikatnie. Dodać resztę piany z białek i znów wymieszać delikatnie łyżką.

Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Na wierzchu ułożyć owoce. Piec w temperaturze 180°Cna funkcji góra-dół przez około 50 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Na końcu delikatnie zdjąć obręcz. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną