Ciasto ze śliwkami i zalewą śmietanową

Ewelina
Ciasta
12.09.2016 14:02
Ciasto ze śliwkami i zalewą śmietanową

Składniki

Składniki na ciasto:
280 gram mąki tortowej
4 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 gram masła
1 jajko

Składniki na zalewę śmietanową:
3/4 szklanki śmietany 18%
80 gram cukru
1 łyżka cukru waniliowego
2 jajka

Dodatkowo:
450 gram śliwek

Przepis

Przygotowanie ciasta:

Mąkrę, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia wsypujemy do miski a następnie mieszamy. Dosajemy masło oraz jedno jajko.

Zdjęcie Ciasto ze śliwkami i zalewą śmietanową #1
Składniki mieszamy ze sobą a następnie wyrabiamy na casto.Ciasto wykaładamy na wczęśniej przygotowaną formę do pieczenia o wymiarach: 24x28.

Zdjęcie Ciasto ze śliwkami i zalewą śmietanową #2
Wykładamy ciasto na całej powierzchni formy oraz nakuwamy widelcem.

Zdjęcie Ciasto ze śliwkami i zalewą śmietanową #3
Tak przygotowane ciasto pieczemy około 15 minut w temperaturze 190 stopni.

Przygotowanie masy śmietanowej:
Do osobnej miski dodajemy śmietanę, cukier, cukier waniliowy oraz dwa jajka.

Zdjęcie Ciasto ze śliwkami i zalewą śmietanową #4
Całość dokładnie miksujemy, aż powstanie jednolita masa.
Wykłądamy śliwki na wcześniej podpieczone i wystudzone ciasto.

Zdjęcie Ciasto ze śliwkami i zalewą śmietanową #5
Na śliwki wylewamy naszą zalewę śmietanową.

Zdjęcie Ciasto ze śliwkami i zalewą śmietanową #6
Całość wkładamy piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 45 minut.

Zdjęcie Ciasto ze śliwkami i zalewą śmietanową #7
Po wyjęćiu z piekarnika posypujemy ciasto cukrem pudrem.

Zdjęcie Ciasto ze śliwkami i zalewą śmietanową #8

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną