Przecier pomidorowy

Monika
Przetwory
09.09.2016 21:32
Przecier pomidorowy

Jeśli nie lubicie pestek w przecierze można pomidorków nie obierać ze skórki a po pierwszym gotowaniu całość przetrzeć przez gęste sito lub przecierak. Nie ma ich za dużo bo mięsiste pomidory nie mają tak dużo pestek a poza tym cześć rozdrabnia blender. Można też pozbyć się pestek i skórek przecierając rozgotowane pomidorki przez gęste sito lub tzw. przecierak. Niektórzy też mielą pomidorki w maszynce do mięsa a potem tylko gotują lub tylko miksują blenderem. Wstawić do garnka wyścielonego gazetami, zalać ciepłą wodą na wysokość 3/4 słoika pasteryzować 20 minut od zagotowania. Mój przecier zawiera trochę pestek ale mi to w niczym nie przeszkadza. Można pomidorki obrać ze skórki i rozdrobnić blenderem tak jak ja to zrobiłam. składniki: 5 kg mięsistych pomidorów u mnie lima 3 łyżki cukru 1,5 łyżki soli kamiennej Obrane pomidory pokroić na mniejsze kawałki, zgrubienia po ogonku wykroić i wyrzucić. Ponownie zagotować i gotować aż pomidory zgęstnieją i uzyskają odpowiednią dla nas konsystencję. W postaci słodziutkiego przecieru przypomną smak lata i nadadzą naszym daniom wspaniałego aromatu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://moniamieszaigotuje.blogspot.com/2016/09/przecier-pomidorowy.html