Jajka w cieście francuskim

Ewelina
Przekąski
05.09.2016 17:54
Jajka w cieście francuskim
  • Czas gotowania: 15 min

Składniki

ciasto francuskie
6 jajek
szynka
szczypiorek
cebula
papryka
sól
pieprz

Przepis

Myjemy a następnie kroimy szczypiorek.

Zdjęcie Jajka w cieście francuskim #1
Kroimy w kostkę cebulę oraz czerwoną paprykę, które następnie podsmażamy na patelni.

Zdjęcie Jajka w cieście francuskim #2
Kroimy dowolny rodzaj szynki również w kostkę.

Zdjęcie Jajka w cieście francuskim #3
Oddzialemy białka od żółtkek z 6 jaj.

Zdjęcie Jajka w cieście francuskim #4
Do dużej miski wlewamy białka, dodajemy podsmażoną cebulę z papryką oraz pokrojoną szynkę.

Zdjęcie Jajka w cieście francuskim #5

Zdjęcie Jajka w cieście francuskim #6

Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy również solą oraz pieprzem do smaku.
Casto francuskie nacinamy tak aby powstało 6 prostokątnych kawałków.
Ciasto wkłądamy do formy do pieczenia (forma do pieczenia babeczek).

Zdjęcie Jajka w cieście francuskim #7
Do każdej formy wyścielonej ciastem wlewamy naszę nadzienie z białek oraz pozostałych składników.

Zdjęcie Jajka w cieście francuskim #8
Dodajemy również po jednym żółtku do każdej babeczki.
Całość posypujemy szczypiorkiem.

Zdjęcie Jajka w cieście francuskim #9
Pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Zdjęcie Jajka w cieście francuskim #10

I gotowe.

Smacznego :) Zdjęcie Jajka w cieście francuskim #11

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną