Cordon Bleu drobiowe- pierś z kurczaka z serem żółtym

Katarzyna
Obiad
05.09.2016 11:39
Cordon Bleu drobiowe- pierś z kurczaka z serem żółtym

Składniki: 2 szt filet z kurczaka szynka wędzona 4 plastry ser żółty 4 plastry 1 szt jajka 5 łyżek bułka tarta 2 łyżki mąka 4 łyżki masło 1 łyżka śmietana kremówka sól do smaku pieprz do smaku Wykonanie: Mięso wypłukać, osuszyć, pokroić na porcje i lekko rozbić. Francuski termin Cordon Bleu jest tłumaczony jako Błękitna Wstęga Ja dziś przygotowałam nieco oszczędny cordon bleu - tylko z jednym plasterkiem sera i dodatkowo z szynką. Początki oryginalnego cordon bleu przypisuje się Szwajcarii, prawdopodobnie pojawił się ten przepis około 1940 roku, po raz pierwszy wspomniany w książce kucharskiej z 1949 roku.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2015/01/cordon-bleu-drobiowe-piers-z-kurczaka-z.html