Karpatka

Wiesław
Ciasta
02.09.2016 6:35
Karpatka

Klasyczna karpatka, czyli smaczne ciasto, które rozpływa się w ustach, a każdy Obżarciuch nie może jej się oprzeć 1 szklanka wody 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka smalcu 1/2 kostki margaryny (125 g) 5 jajek 1 litr mleka 2 cukry wanilinowe 8 łyżek cukru 8 łyżek mąki pszennej 2 łyżki masła 4 jajka 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej Do garnka wlewamy wodę, dodajemy margarynę, smalec i wszystko zagotowujemy. Ciasto dzielimy na dwie części i pieczemy dwa placki (papier musi być natłuszczony, bo inaczej przyklei się do ciasta) w nagrzanym piekarniku do temp. 170 st. około 30 minut. Ciasto dzielimy na dwie części i pieczemy dwa placki (papier musi być natłuszczony, bo inaczej przyklei się do ciasta) w nagrzanym piekarniku do temp. 170 st. około 30 minut. Na wrzące mleko małym strumieniem wlewamy wcześniej rozpuszczone mąki i jajka w mleku. Do 1 szklanki mleka wsypujemy mąki i dodajemy jajka. Całość ponownie zagotowujemy, odstawiamy z ognia i mieszamy tak długo, aż będzie gładka masa. Po przestudzeniu wbijamy do niego po 1 jajku i wszystko razem mieszamy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://oobzarciuch.blogspot.com/2015/11/karpatka.html