Zapiekanka z chleba tostowego

Ewelina
Zapiekanki
31.08.2016 10:09
Zapiekanka z chleba tostowego

Składniki:
12 kromek chleba tostowego
ser żółty w plasterkach
pomidorki koktajlowe
kiełbasa lub ulubiona wędlina
szczpiorek

Składniki na sos do zapiekannia:
2 szklanki mleka
6 jajek
300 ml śmietany 18%
sól
pieprz

Do naszej zapiekanki będziemy potrzebowali naczynia żaroodpodnego.
Na natłuszczone naczynie żaroodporne wykładamy kolejno kromki chleba tostowego, plasterki sera żółtego oraz pokrojone pomidorki koktajlowe.

Zdjęcie Zapiekanka z chleba tostowego #1

Całość układamy warstwami, aż zapełnimy całe naczynie żarodoporne.

Zdjęcie Zapiekanka z chleba tostowego #2

W osobnym naczyniu przygotowujemy nasz sos w którym będziemy zapiekali zapiekankę.

Do wysokiego naczynia wlewamy dwie szklanki mleka, dodajemy 6 jajek a następnie doprawiamy solą oraz pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.

Zdjęcie Zapiekanka z chleba tostowego #3

Do naszego sosu dodajemy również gęstą śmietanę a następnie ponownie mieszamy.

Zalewamy naszą zapiekankę sosem.

Zdjęcie Zapiekanka z chleba tostowego #4

Następnie naszą zapiekankę posypujemy pokrojoną kiełbasą oraz szczypiorkiem.

Zdjęcie Zapiekanka z chleba tostowego #5

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 40 minut.

I gotowe.

Zdjęcie Zapiekanka z chleba tostowego #6

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną