Biały lion

Wiesław
Ciasta
28.08.2016 11:09
Biały lion

5 jajek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 50 g białej czekolady krem: 2 szklanki mleka 2 żółtka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 200 g masła 2 łyżki soku z cytryny dodatkowo: 400 g masy kajmakowej 2 1/2 szklanki ryżu preparowanego 80 g orzeszków ziemnych solonych Przygotowanie: ciasto:krem:dodatkowo:Przygotowanie: Białą czekoladę ścieramy na drobnych oczkach. Na spód biszkoptu wykładamy i rozsmarowujemy ryż z kajmakiem, następnie krem budyniowy (zostawiamy 3 - 4 łyżki masy na górę ciasta). Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160 st. oraz pieczemy około 35 min. i studzimy. Na wrzące mleko wlewamy przygotowaną masę i gotujemy, aż powstanie budyń, a następnie odstawiamy pod przykryciem do wystygnięcia. Masło w temperaturze pokojowej miksujemy na puch oraz stopniowo dodajemy ostudzony budyń. Inspirowane batonem idealne, nie za słodkie ciasto biszkoptowe przełożone kajmakiem z ryżem preparowanym i masą budyniową Kiedy cukier się rozpuści, a masa będzie sztywna i błyszcząca, cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku, mąkę pszenną i ziemniaczaną.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://oobzarciuch.blogspot.com/2016/01/biay-lion.html