Kolorowa sałatka z cukinii

Małgorzata
Przetwory
22.08.2016 18:48
Kolorowa sałatka z cukinii

Autor: Małgorzata Hert Składniki 2 kg młodej cukinii 500 g czerwonej papryki 500 g marchwi 250 g białej cebuli 1 duży pęczek koperku 2 ½ łyżki soli Zalewa 130 g cukru 60 ml oleju 60 ml octu Przygotowanie Cukinie i paprykę dokładnie myjemy. To nic, że sklepy są pełne półproduktów i wymyślnych przetworów, a zamrażarki w marketach oferują warzywa w dziesiątkach wariantów i przygotowane do spożycia po ugotowaniu lub zagrzaniu. Kiedy na straganach pojawiają się sezonowe warzywa to znak, że nadszedł czas na przygotowywanie przetworów. Kiedy cukier się rozpuści, dodajemy zalewę do warzyw i dokładnie mieszamy, aby składniki się połączyły. Wszystkie warzywa łączymy ze sobą, dodajemy sól i dokładnie mieszamy, aby składniki się połączyły. Cukinię kroimy wzdłuż na cztery części, a następnie kroimy w plasterki. Sałatkę należy dobrze docisnąć w słoiku, aby pozbyć się powietrza. Cebulę kroimy na pół, a następnie w cienkie piórka. Pasteryzujemy w kąpieli wodnej przez 15 minut od zagotowania się wody. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie paseczki. Gorące słoiki po wyjęciu z wody stawiamy do góry dnem. Zimą nie zawsze mam czas, aby przygotować świeżą sałatkę do obiadu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/kolorowa-salatka-z-cukinii/
Wędrówki po kuchni

Wędrówki po kuchni

Małgorzata