Ratatouille z soczewicą

kardamonovy
Obiad
22.08.2016 10:25
Ratatouille z soczewicą

Składniki: pół szklanki czerwonej soczewicy 1 czerwona papryka 1 średnia cukinia 1 mały bakłażan 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka octu winnego (opcjonalnie) sól pieprz olej rzepakowy Na oleju smażymy pokrojoną w kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek, po chwili dodajemy resztę warzyw, smażymy 5 minut. Soczewicę płuczemy na sicie, wrzucamy do garnka z wrzącą wodą, gotujemy 10 minut, odcedzamy. Po tym czasie, dolewamy pomidory z puszki, ocet, doprawiamy oregano, tymiankiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Ostatnio, po przegranej Polaków w Euro 2016, nie mogłam usnąć do 3 nad ranem. Paprykę, bakłażana i cukinię kroimy w kawałki o mniej więcej tej samej wielkości.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kardamonowy.pl/ratatouille-z-soczewica/