Szynka pieczona w niskiej temperaturze-na kanapki

Kasia
Śniadania
20.08.2016 11:57
Szynka pieczona w niskiej temperaturze-na kanapki

Składniki: szynka wieprzowa(najlepiej taka kulka )ok 1,2-1,3kg 4 łyżki oleju, 4 łyżeczki musztardy 2 łyżeczki octu winnego 1,5 łyżeczki soli 2 łyżeczki suszonego lubczyku, 1,5 łyżeczki pieprzu mielonego 1,5 łyżeczki czosnku granulowanego, Przygotowanie: Przygotowałam marynatę mieszając wszystkie składniki, Szynkę dokładnie natarłam marynatą z każdej strony, dałam do miski,przykryłam ją pokrywką i do lodówki na 24 godziny, po upływie tego czasu nastawiłam piekarnik na 80°C z włączonym termoobiegiem. był już schab pieczony w niskiej temperaturze i okazał się genialny(znajdziecie go tutaj ),a teraz kolej na szynkę-przepis jest o tyle inny ,że nie peklujemy go przez kilka dni tylko 24 godz w marynacie-szyneczka wyszła mokra i niezwykle soczysta-pychotka... Włożyłam do naczynia żaroodpornego i wbiłam termometr(jak go nie macie to nic nie szkodzi) w najgrubszym miejscu mięsa tak aby końcówka znalazła się w nieco głębiej niż środek szynki ,nie przykrywałam jej pokrywką.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://swojskiejedzonko.blogspot.com/2016/08/szynka-pieczona-w-niskiej-temperaturze.html