Galaretka z papierówek i aronii do słoików

Jolanta
Przetwory
20.08.2016 6:36
Galaretka z papierówek i aronii do słoików

Do przygotowania galaretki z jabłek nie musimy wykorzystywać jabłek o bardzo dobrej jakości, mogą to być spady, jabłka lekko obite lub niedojrzałe (ale zdrowe), gniazdka nasienne i pozostałości po innych przetworach np. obierki z jabłek, to odpadki z papierówek mają dużą zawartość pektyn i przyspieszają krzepnięcie galaretki z jabłek. Jeśli nie macie soku z aronii, to polecam przepis na pyszną galaretkę z papierówek, ze świeżo wyciskanego soku jabłkowego i na galaretkę z porzeczek. A to drugi w tym roku przepis na galaretkę z papierówek, zredukowałam trochę ilość cukru w poprzedniej recepturze, którą przygotowałam tydzień wcześniej: galaretkę z papierówek z wanilią. Odcedzony płyn z jabłek (mi wyszło 3 litry) i 500 ml soku z aronii zagotowujemy i gotujemy tak długo aż się zredukuje mniej więcej ok. 1/3, dodajemy cukier (na każdy 1 litr płynu jabłkowego wykorzystujemy 500 g cukru) ja dodałam 1,5 kg cukru i gotujemy (ok. 1,5-2 godziny). Papierówki myjemy, kroimy na ćwiartki, nie obieramy jabłek, nie usuwamy gniazdek nasiennych, wszystko przekładamy do szerokiego, wysokiego garnka o grubym dnie, zalewamy wodą z sokiem z 1 cytryny w takiej ilości wody, że jak naciśniemy jabłka ręką woda ma sięgać ciut nad powierzchnią jabłek. Tak przygotowana galaretka z papierówek jest bardzo smaczna, ma zwartą strukturę i ładny, intensywny kolor dzięki dodaniu soku z aronii.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://straga.pl/marynaty/galaretka-papierowek-aronii/