Pikle z ogórków z papryką

Jolanta
Przetwory
18.08.2016 8:57
Pikle z ogórków z papryką

Składniki 1 kg przerośniętych ogórków 20 dag kolorowej, pokrojonej papryki 2 szklanki wody 3 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 1/4 szklanki octu 10% 3 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe 1 łyżeczka ziarnistego pieprzu Przygotowanie: Przerośnięte ogórki obieramy, wydrążamy ziarna, kroimy na ósemki, a te jeszcze na połówki. Zalewamy warzywne pikle ułożone w słoikach gorącą marynatą wraz z przyprawami, zakręcamy dokładnie słoiki i pasteryzujemy je w piekarniku ok. 20 minut w 100 z termoobiegiem. W taki sposób Pikle z ogórków robiła moja babcia, moja mama, ja też w ten sposób przygotowuję pikle do słoików na zimę. Pikle z ogórków z papryką przygotowane do słoików na zimę mogą zmienić zwykłe zimowe obiady w posiłki pełne kolorów i aromatu. To nie są klasyczne pikle ogórkowe, gdyż są z dodatkiem czerwonej papryki, ponadto marynata jest bardzo łagodna, czyli słodko-kwaśna. Ponieważ stężenie octu w tej marynacie jest dosyć słabe, słoiki z piklami ogórkowymi wymagają jednorazowej pasteryzacji.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://straga.pl/marynaty/pikle-ogorkow-papryka/
damsko męskie spojrzenie na kuchnię

damsko męskie spojrzenie na kuchnię

Jolanta