Kolorowe gofry

Przekąski
17.08.2016 14:48
Kolorowe gofry

KOLOROWE GOFRY Składniki: na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki pszennej razowej 4 jajka 2 szklanki mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki oleju roślinnego 0,5 łyżeczki soli dodatki: garść liści szpinaku (ok. 30 g) garść liści jarmużu (ok. 30 g) 1 niewielki, gotowany burak lub 2-3 łyżki tartych buraczków Wykonanie: Do misy miksera wsypujemy składniki na ciasto: obie mąki, sól, proszek do pieczenia oraz olej, jajka i mleko. Jedyne, czego nam potrzeba to prądu i kilku prostych składników z pobliskiego sklepu, by wyczarować na kolację cuda -niewidy 🙂 Gofry to przekąska, którą uwielbiam nie tylko za smak: te niepozorne wafelki pozwalają na niemal nieograniczoną ilość sposobów podania i przyrządzania. Dziś poszłam o krok dalej i urozmaiciłam samo ciasto na gofry: stworzyłam wytrawne gofry w różnych kolorach. Do drugiej dodajemy buraczki i również miksujemy, aż ciasto nabierze koloru różowego – z tego ciasta powstaną gofry w kolorze ceglastym. Mimo faktu, że żółte gofry nie są słodkie, to z powodzeniem można je ozdobić słodkimi dodatkami, takimi jak bita śmietana i owoce. Do tego jeszcze klasyczne, żółte gofry uzupełniły nam barwną kolekcję na talerzu i już mamy kolację wywołującą kolorowy zawrót głowy! Jeśli nie macie mąki razowej, możecie użyć tylko pszennej klasycznej, jednak polecam dodać odrobinę razowej, by gofry były bardziej pożywne. Podaję gofry zarówno na słodko, ze śmietaną, dżemem czy owocami ale też i w wersji wytrawnej. Machamy do Was z zielonych ostępów i zapraszamy na pyszności wprost z naszej rozgrzanej do czerwoności gofrownicy!

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://wiszniowka.pl/kolorowe-gofry-przepis-na-gofry-w-3-kolorach/