4 zdrowe i aromatyczne dipy/sosy!

Fit
12.08.2016 13:06
4 zdrowe i aromatyczne dipy/sosy!

Dip ziołowy: - duża łyżka serka typu Bieluch - zioła, np. szczypiorek, mięta, bazylia, pietruszka (ilość zależna od preferencji) - szczypta soli ziołowej - szczypta pieprzu - łyżeczka soku z cytryny Dip czosnkowy: - duża łyżka serka typu Bieluch - 1 duży ząbek czosnku (wyciśnięty przez praskę) - szczypta soli ziołowej - szczypta pieprzu - pół łyżeczki suszonych ziół, np. dalmatyńskich itp. Dip miodowo-musztardowy: - duża łyżka serka typu Bieluch - 1 mała łyżeczka miodu - 1 mała łyżeczka musztardy - 1 łyżeczka soku z cytryny - szczypta pieprzu - szczypta soli ziołowej Przygotowanie: Samo zdrowie! Składniki: Dip pomidorowy: - duża łyżka serka typu Bieluch - 1 niepełna łyżeczka koncentratu pomidorowego - szczypta chili - szczypta soli - kilka listków bazylii lub pół łyżeczki bazylii suszonej - łyżeczka soku z cytryny Jak już wspomniałam wyżej, dipy przygotowuję tylko na bazie jogurtu naturalnego, jogurtu greckiego lub serka typu Bieluch. Poniższe dipy są smaczniejsze od wszystkiego innego, a goście nawet nie zauważą, że nie ma w nich majonezu! Już od dawna przygotowuję je tylko na bazie jogurtu lub naturalnego serka. Nie robię tego, bo się odchudzam, tylko dlatego, że lubię wiedzieć, co jest dodawane do moich posiłków. Staram odżywiać się zdrowo, bez zbędnych konserwantów, barwników i nie wiadomo czego jeszcze, a produkty i posiłki, które mogę przygotować sama, robię własnoręcznie w domu. Już lepiej od czasu do czasu zrobić sobie domowy majonez lub skorzystać z moich przepisów. Przecież jajka są zdrowe, a olej czy oliwa powinna znajdować się w naszej codziennej diecie. Świeże zioła, ostry pieprz lub chili, słodki miód, odrobina kwaśnego soku z cytryny, sól ziołowa... Jeśli chcesz być informowany o najnowszych postach, polub nas na Facebooku lub obserwuj na Instagramie/Google+. Z dobrym sosem każdy posiłek zyskuje na smaku i staje się niezwykły. Każdy z moich dipów to połączenie smaku i aromatu, które wzajemnie się przenikając, tworzą coś idealnego. Majonez, który kupujesz w sklepie jest zazwyczaj robiony z najtańszych składników. Jajka to jajka w proszku, a olej to olej zwykle sojowy lub słonecznikowy. Ok...majonez to jajka i olej, więc teraz pewnie zadajecie sobie pytanie, co w tym złego. I pomimo tego, że masz w niej zdrowe warzywa, mięsko, sałatę, to powstaje istna bomba kaloryczna!

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://ekocozy.blogspot.com/2016/08/4-zdrowe-i-aromatyczne-jogurtowe.html