Sos z pieczonych warzyw

Pati
Przetwory
07.08.2016 15:45
Sos z pieczonych warzyw

Sos z pieczonych warzyw Składniki: 2 kg pomidorów (soczysty i dojrzałych) 1 kg cukinii 1 kg papryki czerwonej 1 główka czosnku 1 papryczka chilli (gatunek i wielkość zależy od tego jak bardzo pikantne sosy lubicie :)) 1 łyżeczka suszonej bazylii 2 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonego majeranku 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki ostrej papryki 3 łyżki octu balsamicznego Paprykę dzielimy na pół, usuwamy gniazda nasienne i układamy na blasze, ale tym razem skórą do góry. W tym roku przygotowania rozpoczęłam od przygotowania sosu z pieczonych warzyw. 4 łyżki oliwy pieprz (około 1 łyżeczka) sól (około 3 łyżeczek) Warzywa myjemy. Słoiki umieszczamy w garnku z wodą i pasteryzujemy przez 25 minut od momentu zagotowania. Pomidory kroimy wzdłuż na dwie połówki i układamy na blasze. Ściągamy skórę z pomidorów i papryki i umieszczamy je w dużym garnku. Pieczemy przez około 30 minut, aż warzywa będą miękkie w 200°C. Wraz z początkiem sierpnia rozpoczynam sezon przetworów na zimę. Obcinamy końcówki od cukinii i dzielimy ją na kawałki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego również do 200°C i pieczemy około 30-40 minut, aż skóra zczernieje. Skórę na pomidorach zostawiamy ponieważ po upieczeniu skórę ściągniemy bez żadnych problemów.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://patigotuje.pl/dodatki/dipysosy/sos-z-pieczonych-warzyw/