Sernik waniliowy z Cadbury

Małgorzata
Ciasta
25.07.2016 12:56
Sernik waniliowy z Cadbury

Składniki

Spód

200 g zbożowych ciastek *

60 g masła

Masa serowa

750 g twarogu sernikowego z wiaderka

250 g mascarpone

230 g cukru

5 jajek

40 g mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka pasty waniliowej

Dodatkowo

200 g czekolady Cadbury

60 g śmietanki słodkiej

Przepis

Spód

Przy pomocy blendera rozdrabniamy ciastka. Do pokruszonych ciastek dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową przekładamy do tortownicy i równomiernie rozprowadzamy dokładnie dociskając do spodu. Wstawiamy do lodówki.

Masa serowa

Do sera sera dodajemy mascarpone, cukier, mąkę ziemniaczaną i pastę z wanilii. Miksujemy do połączenia się składników. Nie przerywając miksowania dodajemy stopniowo po jednym jajku i mieszamy do połączenia się składników. Tak przygotowaną masę wykładamy na spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C.

W tej temperaturze pieczemy sernik przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120'C i pieczemy przez kolejne 90 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwi piekarnika i pozostawiamy w nim sernik do wystudzenia. Po wystudzeniu sernik chłodzimy w lodówce przez 12 godzin.

Polewa

Do rondelka wlewamy śmietanę, dodajemy połamaną czekoladę i podgrzewamy do momentu, aż czekolada się rozpuści. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak przygotowaną polewę wylewamy na wierzch schłodzonego sernika.

Notatki

* użyłam ciastek degistive

- podczas pieczenia sernik rośnie. Po wyjęciu z piekarnika równo opada

- sernik najlepiej kroić ciepłym nożem, wtedy polewa łatwiej się kroi

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną