Batoniki musli - przepis

Ewelina

Jan. 14, 2014, 11:44 a.m.

Batoniki musli - przepis

Składniki

Przepis

Składniki:

1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego

250 g płatków owsianych

75 g wiórków kokosowych

100 g suszonej żurawiny

100g suszonych owoców (rodzynki, morele, śliwki - dodaję co akurat mam dostępne)

125 g mieszanki nasion (słonecznik, dynia, sezam)

100 g orzeszków ziemnych lub nerkowców (ja daję solone i jest nawet lepsze)

100g migdałów (z grubsza posiekanych)

+ czasem dodaję 50g posiekanej czekolady

W misce wymieszać wszystkie sypkie składniki. Mleko lekko podgrzać w mikrofali lub rondelku, dobrze wymieszać.

Formę o wymiarach ok. 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na to wyłożyć przygotowaną mieszankę, nie wciskać zbyt mocno w dno, tylko wygładzić wierzch

Piec około 1 godziny w temperaturze 130ºC (góra-dół). Po około 15 minutach od wyjęcia pokroić na batoniki lub później, byle nie od razu.